Når sveklinger åpner munnen

Identiteten, følelsen å komme fra et sted, et hjem, angår vel mange av oss. Jeg kan nok si de fleste av oss. Hvis det angår dialekter, står jeg alltid klar å tre i debatt, selv om jeg er klar over at jeg ikke kan forandre alles ideer.

Om vi kommer fra Oslo, Bergen, Troms eller Romsdalen… om vi reiser til den andre siden av jordkloden, og ja, selv om vi mister passet vårt… vi kan fremdeles ikke tape vårt hjem, vår kultur. Denne identiteten gjenspeiler seg i dialekten vi snakker. Vi som mener at bestemte kulturer eller språk er høyere enn andre, sviker ikke bare de andre av oss som deltar i vår arv, men forræder nokså de som ikke snakker vår dialekt. Hvorfor? Når vi tvinger andre å snakke et språk, og når vi tvinger dem å delta i en kultur som representerer hverken oss eller de andre, så viser vi ikke noe respekt overfor oss selv og de andre. Enighet? Alle nesene i den samme retningen? For noe vrøvel! Det kommer an å ha viljen til å vise solidaritet til andre som vi har samtale med. Å ha motet for å forstå hverandre. Å ha kunnskapen å vise respekt og anerkjenne diversitet i identiteter, selv om både en østlending og en romsdaling er norske statsborgere begge to. Når vi sier at dialektene tilhører bøndene, og særlig når vi assosierer dem med en mindreverdig kultur, vil forfedrene våre kanskje snu seg i gravene. Uten dem, hadde vi ikke eksistert. Skamløst. ”Vanskelig” i sammenheng med ”å forstå hva man sier” er en adjektiv som kun brukes av sveklinger. Sveklinger som ikke vil fatte at det eksisterer forskjellige dialekter, kulturer, mennesker. Sveklinger som avskyr mangfold. Sveklinger som forventer å ha samtaler med sveklinger, bare for å gjøre hverdagen enda mer lettere enn den er til dags. Vil du være sånn? Valget er opp til deg.

Jeg finner ingen grunner hvorfor vi bør ”heve” oss over våre kjære dialektene ved å ape etter en kultur som ikke passer til oss. Å ta bort en dialekt er nesten å ta vekk et lokalt fotballag. Hvorfor heie på det bondelaget Gossen IL, mens vi alle kan satse på Vålerenga i stedet? Vålerenga har jo mer supportere enn Gossen IL, så man blir lettere akseptert når man heier på et lag som er mer kjent. En grov sammenligning, jeg vet, men har den ikke relevans? Når du tar vekk populariteten til det lokale laget ved å forminske det som useriøst og vulgært, blir folket som føler seg tilknyttet til det surt. Akkurat samme historie med dialektene. Husk at det står mange kulturer, mennesker på spillet når du snakker stygt om dialekter.

Man har bevist i empiriske undersøkelser at de som snakker dialekt hjemme – i motsetning av det som mange tror – har gjennomsnittig bedre kunnskaper i enhetsspråk som bokmål og nynorsk. Dette er ikke bare i Norge. Dialekttalende har gjennomsnittig større ordforråd og er bedre i syntaksen, fordi de har kontakt med to forskjellige språk og fordi de ubevisst fokuserer på grammatiske relasjoner mellom begge språkene. Herved kan jeg bare røyke argumentene som sier at det er bare godt at vi bør droppe de forvirrende, misledende dialektene. Den gylne middelvei er jo å stimulere barna både i dialektene og i standardspråkene. Dialektene for å snakke, standardspråkene for å skrive.

Dialekter er ikke bare noe fra fortiden, det snakkes også i dag… av mange mennesker, og la det være en del av fremtiden. Det er ikke noe ondt, latterlig eller ulovlig. La oss være fri i det vi gjør, snakker. La hver få sin egenandel i sin kultur. Kultur er jo for evig og alltid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg igjen en kommentar. Vennligst vær snil og forsyn deg med noen vafler. For å kontrollere om du ikke er et eller annet datagenerert script som automatisk lenker til dystere nettsider, ber jeg deg om å løse den enkle oppgaven: